Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2006

Διαγώνισμα


Και αφού θα σας αφήσω για λίγες μέρες, για να μη βαρεθείτε, είπα να σας βάλω μια άσκηση.

Ακολουθεί απόσπασμα από ένα άρθρο, όπως εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της Ελευθεροτυπίας. Βρείτε τα γλωσσικά λάθη (δεκτές και παρατηρήσεις περί του ύφους)!


Διεθνολόγοι: Ισχυρή η Ελλάδα, μάχη στους διεθνείς οργανισμούς

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Χωρίς στρατηγική»

«Πολύ σωστά έκανε ο κ. Στεφανόπουλος και κατέθεσε την πρότασή του», λέει η Ρένα Δούρου, αλλά θεωρεί ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από τέσσερα ζητήματα:

1 Τα μυθεύματα με τα οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρονια η Ελλάδα τις ελληνοτουρκικές κρίσεις. Κρίσεις του είδους «μπόρα είναι θα περάσει» και «η Τουρκία εξάγει την εσωτερική της κρίση».

2 Την πανάκεια της ένταξης της Τουρκίας στην Ελλάδα. Η κ. Δούρου δηλώνει υπέρμαχος των διευκολύνσεων από πλευράς Ελλάδας αλλά θεωρεί ότι «υπάρχει οροφή στην πολιτική αποτελεσματικότητα του μέτρου».

3 Την έλλειψη στρατηγικής από πλευράς Ελλάδας, που την εμποδίζει ακόμη και να κεφαλαιοποιήσει γεγονότα όπως τις παραπάνω διευκολύνσεις. «Μοιάζει σαν να φοβόμαστε να υπάρχουν προτάσεις», λέει.

4 Το πολιτικό κόστος που συνοδεύει την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης. «Το διεθνές δίκαιο δεν το θυμόμαστε κατά περίπτωση να ομνύουμε σε αυτό όταν θέλουμε να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας και να τα μασάμε όταν μιλάμε για τη Χάγη».


3 Comments:

At 12:21 μ.μ., Blogger Rodia said...

Απίστευτο!
..και διεθνο-.. και -λογικώς!..

Ομολογώ ότι εξεπλάγην από την εφαρμογή του αρχαίου ρητού «γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει» στα καθ'ημάς σήμερον ως «πληκτρολόγιον λανθάνον... κλπ»

Σίγουρα, πρόκειται περί αληθείας γνωστής μόνο στους διεθνολόγους η ένταξη της Τουρκίας στην Ελλάδα. Για τούτο λοιπόν γίνεται το μακελλειό.. οπ! η εγχείριση, ήθελα να γράψω...
Μια τομή (προσεκτικά, με νυστέρι) στο θαλασσινό υπογάστριο των ελλήνων, εισάγεται το βύσμα τουρκία και ούτε γάτα ούτε ζημιά: Τέλος τα βάσανα και οι αναστεναγμοί. Τόσο απλά.

Δυστυχώς, δηλώνω χαζή και δεν αντιλήφθηκα άλλες κανονιές. Για το ύφος επίσης δεν έχω να γράψω κάτι, ίσως επειδή δυσκολεύομαι να εκφραστώ ελευθερα όταν βλέπω ένα απειλητικά φουσκωμένο φρύδι...

:-)

 
At 11:26 μ.μ., Blogger άστεγος said...

"Κρίσεις του είδους «μπόρα είναι θα περάσει» και «η Τουρκία εξάγει την εσωτερική της κρίση»."

Μάλλον "Αντιμετώπιση του είδους..." ήθελε να πει ο ποιητής.



"Την πανάκεια της ένταξης της Τουρκίας στην Ελλάδα."

1. Η πανάκεια μία είναι, δεν υπάρχει συγκεκριμένη "πανάκεια ένταξης"...
2. Όπως ήδη παρατηρήθηκε δεν επίκειται ένταξη της Τουρίας στην Ελλάδα.

Προτεινόμενη λύση: Η ένταξη της Τουρκίας στη Ε.Ε. δεν αποτελεί πανάκεια.


"να κεφαλαιοποιήσει γεγονότα"

Κάτι θέλει να πει ο ποιητής αλλά δεν μπορώ να διακινδυνεύσω ερμηνεία.


Αλλά και τα τσιτάτα δεν είναι καλύτερα...
Αυτό το «υπάρχει οροφή στην πολιτική αποτελεσματικότητα του μέτρου» θα μπορούσε να ειπωθεί με χιλιάδες άλλες απλές και ωραίες φράσεις, ατυχής επιλογή αλλά στέκει νοηματικά.


Επίσης, στο διεθνές δίκαιο δεν ομνύουμε, δεν ορκιζόμαστε δηλαδή, αλλά το επικαλούμαστε.


Ουφ, είμαι Μπαμπινιώτης τελικά.

Καλό ταξίδι συνοδοιπόρε, καλές κουμπαριές. Άντε, και βουλευτής...

 
At 10:34 π.μ., Blogger petran said...

φίλτατοι! Δεν είμαστε όλοι διεθνολόγοι... αθάνατοι έλληνες που σε όλα ξέρουμε καλύτερα κι από τον πλέον ειδικό. μην πυροβολείτε τον πιανίστα, ο δημοσιογράφος μπερδεύτηκε, η ερωτώμενη μια χαρά τα λέει...όποιος δεν κατάλαβε ναζάκια κάνει!
Μην ανησυχούμε, τα Μέγαρα, η Λάρισα, η Θήβα και ο - καμμένος πλέον Πύργος - θα παραμείνουν ελληνικά και δε θα γευτούν αμανέδες...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Free Web Site Counter
University of Phoenix