Κυριακή, Απριλίου 09, 2006

Ο σοσιαλισμός πέθανε, ζήτω το μουντιάλ!

Στη φωτογραφία βλέπετε το Palast der Republik, κτίριο καμάρι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το οποίο κατεδαφίζεται.

Στη θέση αυτή βρισκόταν κάποτε το παλάτι του Κάιζερ. Το παλάτι έπαθε εκτεταμένες ζημιές στον πόλεμο, ενώ η ηγεσία της Λ.Δ.Γ. όχι μόνο δεν επιθυμούσε την επιδιόρθωση των ζημιών, αλλά αποφάσισε την κατεδάφισή του το 1950, επειδή το θεωρούσε σύμβολο του πρωσικού μιλιταρισμού.

Το Παλάτι της Δημοκρατίας χτίστηκε τη δεκαετία του 70, ενώ από το 1976 μέχρι το τέλος της Λ.Δ.Γ. ήταν το κοινοβούλιο της χώρας.

Μετά την ενοποίηση των Γερμανιών, το κτίριο κρίθηκε επικίνδυνο επειδή κάποια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χτίσιμό του περιέχουν αμίαντο. Έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων, όπως περίπου και με το ΦΙΞ στην Αθήνα, και τελικά κρίθηκε ότι έπρεπε να κατεδαφιστεί, αφενός επειδή είναι άσχημο και αφετέρου επειδή το κόστος για τη διατήρηση και την αναπαλαίωσή του θα ήταν δυσβάσταχτο.

Υπάρχει η ιδέα της αναδημιουργίας του παλατιού του Κάιζερ, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος εκδηλώσεων και ξενοδοχείο πολυτελείας. Ευτυχώς ή δυστυχώς η επένδυση είναι τεράστια και προς το παρόν κανείς δε θέλει να πάρει το ρίσκο.

Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας βλέπετε τον πύργο της τηλεόρασης στην Αλεξάντερπλατς, ο οποίος έχει μασκαρευτεί σε μπάλα του ποδοσφαίρου εν όψει μουντιάλ. Για να θυμάμαι ότι δεν έχω εισιτήριο και να μου σπάνε τα νεύρα.

Ο Κάιζερ του ποδοσφαίρου, Φραντς Μπέκενμπάουερ, άνθρωπος με τρομερή επιρροή και εξουσία, είναι και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του μουντιάλ. (Σας θυμίζει κάτι από Γιάννα;) Είναι ένας άνθρωπος αντιπαθής, αλαζόνας, υπερφίαλος, υστερόβουλος και αμετροεπής, ο οποίος έχει καταφέρει να έχει το ακαταλόγιστο, λόγω των μεγάλων επιτυχιών που είχε ως ποδοσφαιριστής και προπονητής. Έτσι, με μεγάλη μου έκπληξη συνειδητοποιώ ότι η συντριπτική πλειψηφία των συμπατριωτών του τον συμπαθεί και τον εμπιστεύεται.

Εν πάσει περιπτώσει, εμένα δε μου πέφτει λόγος. Εγώ ένα εισιτήριο ήθελα όλο κι όλο....

4 Comments:

At 9:53 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Είναι και Βαυαρός ακροδεξιός και αυτή η συμπάθεια ...κρύβει πολλά για τις υποσυνείδητες σκέψεις των Γερμανών.

 
At 10:44 π.μ., Blogger άστεγος said...

Σωστά τα λέει ο Ημίαμος. Κάποτε στις δόξες του ο Kaiser, είχε κάνει τη δήλωση: "Δεν είμαι Γερμανός, είμαι Βαυαρός".
Στον αντίποδα ο Breitner, που ήταν μαοϊκός και σνόμπαρε το χρήμα (ακόμα και σήμερα τους γράφει όλους, άσε που τον έχουν ψιλοαποκλείσει τα ΜΜΕ καθότι μη συμβατός με το σύστημα).
Πάντως οι Γερμανοί έχουν τουλάχιστον δύο κολλήματα. Το ένα ειναι ο Μπεκενμπάουερ, που ότι πει είναι αξίωμα και το άλλο το περιοδικό Spiegel...

Όσο για το παλάτι, πριν κάποια χρόνια είχα δει στο Βερολίνο μια Rekonstruktion-μακέτα. Ήταν η περίοδος που το Βερολίνο ήταν η πιο χρεωμένη πόλη της Γερμανίας (είναι ακόμα μου φαίνεται,ε;) και σκεφτόμουν, τι τη θέλουν τώρα την αναδημιουργία...

Για το μουντιάλ κοίτα στο Ebay για κάνα εισιτήριο. Ούτε εγώ έχω, αλλά θα τη βγάλω μπροστά στις γιγαντοοθόνες στις πόλεις που έχει ματς. Είναι κι αυτό μια κάποια λύσις..

 
At 11:28 π.μ., Blogger μήτσκος said...

Ημίαιμε, ευχαριστώ για το σχόλιο, ομολογώ πως δεν ήξερα ότι έχει και τέτοιες πολιτικές απόψεις ο Κάιζερ. Πάντως δε θα έβαζα όλους τους Γερμανούς στο ίδιο τσουβάλι. Οι Βαυαροί είναι ειδικοί περίπτωση, εκεί παίρνουν οι Χριστιανοδημοκράτες 70% και τη Μεγάλη Παρασκευή απαγορεύεται δια νόμου ο χορός (όχι δεν είναι αστείο, υπαρχει πραγματικά αυτός ο νόμος).

Αντώνη, ούτε για τον Breitner το ήξερα, ενδιαφέρουσα ιστορία, θα το ψάξω... Όσο για το ebay, είπαμε να βρούμε εισητήριο, όχι να βγούμε όμως και στο κλαρί για να το πληρώσουμε.

Τελευταία ελπίδα (και σε αυτήν την περίπτωση) η πιστωτική. Με κάθε ψώνιο που κάνω παίρνω μέρος και σε μια κλήρωση με έπαθλο εισιτήρια. Τα πιο τυχερά ψώνια δηλαδή θα πάνε γήπεδο. Οπότε με βλέπω να πηγαίνω στο Kaufhof κάθε μέρα, να ψωνίζω ένα μολύβι και να πληρώνω με πιστωτική. Ε, ρε, πού έχω καταντήσει...

 
At 11:31 π.μ., Blogger μήτσκος said...

Συγνώμη για την ορθογραφία πριν: ειδική περίπτωση.

Το Βερολίνο είναι πραγματικά η πιο χρεωμένη πόλη της Γερμανίας.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Free Web Site Counter
University of Phoenix