Παρασκευή, Απριλίου 21, 2006

Στην Αρένα



Στις 15 Απριλίου είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τον αγώνα Bayern - Arminia Bielefeld στο καινούριο γήπεδο της Bayern, το οποίο φέρει την ονομασία Allianz Arena. Για όποιον έχει αμφιβολίες και αναρωτιέται, ναι, πρόκειται για την ασφαλιστική εταιρεία Allianz και ναι, πρόκειται για διαφήμιση. Φυσικά, το εν λόγω παιχνίδι μου ήταν αδιάφορο, αλλά ήθελα να δω το γήπεδο.

Να σημειώσω εδώ ότι το παλιό γήπεδο της Bayern, το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, είναι κατά την προσωπική μου άποψη ένα από τα πιο όμορφα γήπεδα του κόσμου, γι'αυτό και ήμουνα περίεργος να δω αν τα κατάφεραν να φτιάξουν κάτι εξίσου ωραίο.



Από μακριά το γήπεδο μοιάζει με πεσμένο λάστιχο αυτοκινήτου, ενώ καθώς κανείς πλησιάζει μοιάζει όλο και περισσότερο με τεράστια πλαστική κουράδα. Η λευκή επικάλυψη με τα παραλληλόγραμμα του δίνει μια αρκετά εντυπωσιακή όψη, ενώ ο περιβάλλοντας χώρος είναι μάλλον άσχημος: Γραμμές του τραίνου, χώροι στάθμευσης, χώματα, διαφημίσεις.



Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε φιλάθλους να βγαίνουν από το σταθμό του μετρό. Οι μπλε είναι φίλαθλοι της Arminia και οι κόκκινοι της Bayern. Μη με ρωτήσετε γιατί δεν πλακώνονται, δεν ξέρω να σας πω. Είναι τρελοί αυτοί οι Γερμανοί.



Εδώ βλέπετε στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας μία έγκυο γυναίκα που πήρε τους μπόμπιρές της και πήγε να δει το ματς. Για να βλέπουμε πώς είναι ο κόσμος εκτός Ελλάδος και να μην ξεχνιόμαστε...



Μέσα, το γήπεδο είναι άκρως ικανοποιητικό και καθαρά ποδοσφαιρικό, χωρίς στίβο και τέτοια άχρηστα στολίδια.



Χρησιμοποιώντας κλασικές βαλκανικές τεχνικές, κατάφερα από τις φτηνές θέσεις των ορθίων να βρεθώ στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Η θέα ήταν καταπληκτική.



Ο γνωστός τερματοφύλακας Oliver Kahn, αφού βγήκε και χαιρέτησε τους οπαδούς του, έφαγε κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης μια μπαλιά στο μάτι, το οποίο μαύρισε, με αποτέλεσμα να μείνει τελικά στον πάγκο. Και μετά θέλει να κατέβει και στο μουντιάλ ο γελοίος. Ρε ουστ! Εδώ ο αναπληρωματικός.



Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι ήταν ένα ρεσιτάλ χασμουρητού. Αυτές είναι οι φοβερές συγκινήσεις που μόνο η Bayern μπορεί να χαρίζει στους οπαδούς της.



Στο ημίχρονο, έγινε ένα μικρό παιχνίδι-διαφήμιση της Paulaner. Δύο ομάδες φιλάθλων έπρεπε να συναρμολογήσουν μια πρόχειρη μπυραρία, να ανοίξουν το βαρέλι και να πιούν ένα ποτήρι μπύρα.



Ιδιαίτερα ευφυές παιχνίδι και με καθαρά αθλητικό χαρακτήρα. Στην αρχή νόμισα ότι διαγωνίζονται οι πυρηνικοί γιατροί του πανεπιστημίου της Ουψάλα εναντίον της επιτροπής σοφών της ΝΑΣΑ, αλλά μετά ο κύριος από το μικρόφωνο μας είπε ότι ήταν μια ομάδα μέθυσων Βαυαρών εναντίον μιας ομάδας μέθυσων Βαυαρών. Τελικά νίκησαν οι πρώτοι. Το έπαθλο ήταν 500 λίτρα Paulaner. Στην υγειά σας.



Το δεύτερο ημίχρονο ήταν πιο ενδιαφέρον: Ένας τύπος με στολή, ο οποίος είχε πάρει τη δουλειά του κάπως σοβαρά, ήρθε και ήθελε να δει τα εισιτήριά μας, οπότε σηκωθήκαμε και καθήσαμε δύο σειρές πιο πάνω. Επίσης, η Bayern έβαλε ως συνήθως ένα κωλοφαρδίστικο γκολ (δοκάρι-πλάτη τερματοφύλακα-μέσα) και το παιχνίδι άναψε κάπως. Λίγο πριν το τέλος έβαλε και άλλο ένα, κανονικό αυτή τη φορά, και το ματς έληξε 2-0.

Παρεπιπτόντως, η Γερμανία είναι από τις λίγες χώρες που έχουν δύο Ολυμπιακά Στάδια. Μάλιστα, κουβαλάνε και τα δύο άσχημες μνήμες: Στο ένα, στο Βερολίνο, έγιναν οι Ολυμπιακοί του 1936, με τον Χίτλερ στην εξουσία, ενώ στο άλλο, στο Μόναχο, έγινε το 1972 το τρομερό επεισόδιο της ομηρείας της Ισραηλινής αποστολής από Παλαιστίνιους τρομοκράτες, η οποία κατέληξε σε λουτρό αίματος.

Καλή ανάσταση ρε!

5 Comments:

At 3:40 μ.μ., Blogger άσκεπος said...

Καλό φαίνεται το γηπεδάκι. Αλλά πως να μη σε πιάσει ύπνος με τέτοιο χαλί που έχουνε στρώσει (εκείνο το πράσινο εννοώ); Δεν τους αφήνεις στην ησυχία τους μωρέ; Λες και καταλαβαίνουν αυτοί από κλασική γηπεδική ατμόσφαιρα. Ούτε μπινελίκια, ούτε ξύλο, ούτε να κατεβαίνουν διακόπτες ρεύματος στην περίπτωση που ο αγώνας δε βαίνει καλώς... Πφφ! Καλά, τα κάγκελα που είναι;

Πλάκα έχει αυτό με το διαγωνισμό του ημιχρόνου.

Υ.Γ.: Τελικά μετά τα μύδια ήρθε η έμπνευση, ε;

 
At 1:11 μ.μ., Blogger άστεγος said...

Συνοδοιπόρε, ποστ για Όσκαρ, ή μάλλον για Πούλιντζερ!
Τι να πώ, κι εμένα το παλιό ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου μου άρεσε. Τώρα η αρχιτεκτονική ιδέα του νέου σταδίου, να έχει την όψη λάστιχου, μάλλον δεν με ενθουσιάζει. Οι χώροι έξω απ το γήπεδο μάλλον δεν είναι ακόμα έτοιμοι, oder? Καλό που είναι καθαρά ποδοσφαιρικό, όπως τα περισσότερα γήπεδα των ομάδων της Μπουντεσλίγκα. Ο Kahn μας τα έχει ψιλοπρήξει, τα ίδια κι ο Ballack (ελπίζω να την κάνει). Όσο για το πρωτάθλημα, μία είναι ομάδα, Αλεμάνια Άαχεν, ανέβηκε κατηγορία και θα τα πάρει όλα με τη νέα σεζόν, τρέμε Μπάγιερν!

 
At 2:59 μ.μ., Blogger μήτσκος said...

exiled,
δεν ήταν τα μύδια, το κρασί ήταν... Το γήπεδο έχει κάτι ψιλοκάγκελα πίσω από το τέρμα, για να μην τρώνε οι φίλαθλοι τα τσαρούχια του Μακάι.

Αντώνη, όπως κατάλαβες πήγα με τον exiled για μάσες μετά τον επιτάφιο. Άντε την επόμενη φορά και εσύ μαζί!

Ίσως του χρόνου στο παιχνίδι Χέρτα-Αλεμάνια;

 
At 4:36 μ.μ., Blogger άστεγος said...

Ώστε κραιπάλες στα Βερολίνα ε; Αντε να δούμε,αν ανταμώσουμε του χρόνου. Είτε Χερτα - Αλεμάνια είτε Αλεμάνια - Χέρτα, κάπως θα γίνει...

 
At 3:54 μ.μ., Blogger YO!Reeka's said...

χαχαχαχαχαχ τέλειο κι εμένα σαν άσπρη κουράδα μου φάνηκε :)))))

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Free Web Site Counter
University of Phoenix