Τετάρτη, Μαρτίου 15, 2006

Ο Μιλόσεβιτς πέθανε, ζήτω η Γιουροβίζιον

Τελευταία νέα απο το site του Β92. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο δε θα "κατεβούν" στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, επειδή δε μπορούν να συμφωνήσουν στο τραγούδι που θα στείλουν. Η τελική ψηφοφορία ανάμεσα σε ένα συγκρότημα απο τη Σερβία και ένα από το Μαυροβούνιο κατέληξε σε φιάσκο. Την ψηφοφορία κέρδισε το δεύτερο, αλλά οι κριτές από το Μαυροβούνιο κατηγορήθηκαν για μεροληψία και για "ψήφους τακτικής" στα διάφορα μέρη της διαδικασίας. Έτσι, το νικητήριο τραγούδι δεν ξαναπαίχτηκε στο τέλος της τελετής λόγω της γιούχας του κοινού στο Βελιγράδι.

Στη συνέχεια έγιναν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές (δηλαδή τις αντίστοιχες ΕΡΤ Σερβίας και Μαυροβουνίου), όμως κανείς δεν υποχώρησε, με αποτέλεσμα η ομοσπονδία των δύο χωρών να μην έχει τραγούδι να στείλει.

Ο λόγος που ένα τόσο φαιδρό γεγονός κατάφερε να μπει σε ένα τόσο έγκυρο μπλογκ, είναι η δήλωση του εκπροσώπου της τηλεόρασης του Μαυροβουνίου, Velibor Covic, στο τέλος των διαπραγματεύσεων:

Το γεγονός ότι η σερβική πλευρά δε δέχτηκε τη νίκη του συγκροτήματος από το Μαυροβούνιο αποδεικνύει ότι κανένας θεσμός της ομοσπονδίας δε λειτουργεί σωστά.

Υπενθυμίζω ότι στο Μαυροβούνιο θα γίνει σύντομα δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ομοσπονδία με τη Σερβία. Χαριτωμένη σύμπτωση αποτελεί η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, την επομένη του διαγωνισμού τραγουδιού.

Έχουμε συνηθίσει εδώ και κάμποσα χρόνια ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον να συνοδεύεται από έναν καταιγισμό ανοησίας.

Κάποτε όμως θα πρέπει η σιωπηλή πλειοψηφία των ανθρώπων που εξακολουθούν να σκέπτονται να βροντοφωνάξει ότι και η ανοησία πρέπει να έχει τα όριά της.

2 Comments:

At 4:41 μ.μ., Blogger άστεγος said...

Τώρα τι παθαίνω και μου θυμίζουν Ελλάδα αυτά τα καραγκιοζιλίκια;

Άλλο: Το καλοκαίρι του '99 έκανα παρέα με δυο φίλους από το Μαυροβούνιο. Δεν ήταν εθνικιστές, ούτε στενόμυαλοι μου φάνηκαν. Μου έκανε όμως εντύπωση που επαναλάμβαναν συνεχώς: Θέλουμε ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου είτε ο Μιλόσεβιτς παραμείνει πρόεδρος της Σερβίας είτε όχι.
Είμαι πολύ περίεργος να δω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

 
At 10:44 μ.μ., Blogger μήτσκος said...

Δεν έχουν μωρέ διαφορές από τους Σέρβους. Ο ίδιος λαός είναι. Αν νιώθανε πράγματι διαφορετικοί, δε θα ήταν τόσο αμφίρροπο το δημοψήφισμα. Η γλώσσα τους για παράδειγμα είναι πρακτικά η ίδια, δεν είναι καν διαφορετική διάλεκτος όπως τα κροατικά.

Δε βαριέσαι, διαλύθηκε ένα πολυεθνικό κράτος και δημιουργήθηκαν πολλά άλλα πολυεθνικά κράτη. Μεγάλη επιτυχία αυτή η διάλυση, τι να σου πω... Το μόνο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας με αμιγή εθνοτικά πληθυσμό είναι η Σλοβενία.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Free Web Site Counter
University of Phoenix