Δευτέρα, Ιουλίου 03, 2006

Ιστορίες από την Πρετεζάνα



Η Πρετεζάνα είναι ένα μικρό χωριουδάκι στη Σερβία, γύρω στα 60 χιλιόμετρα δυτικά της Νις. Δεν έχει ούτε πλατεία, ούτε εκκλησία, ούτε μπακάλη και φούρναρη. Για την ακρίβεια, δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από μερικά σπίτια. Δεν υπάρχει σε κάνενα χάρτη και δεν έχει σχέση με τη συνονόματη πόλη στη Βοσνία.



Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την ευκαιρία να περάσω εκεί μερικές μέρες φιλοξενούμενος της γιαγιάς Στάνα. Το ταξίδι για το χωριό ήταν αρκετά πολύπλοκο. Προσγειώθηκα στο Βελιγράδι, πήρα το λεωφορείο από το αεροδρόμιο για το κέντρο της πόλης, περπάτησα μέχρι το σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων και εκεί πήρα τη γραμμή για Νις μέχρι το Μπλάτσε (περίπου 3 ώρες), όπου με μάζεψαν με το αυτοκίνητο για τα τελευταία 3-4 χιλιόμετρα. Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν στο Βελιγράδι, όπου η ζέστη ήταν αφόρητη και οι συνεννόηση στα λεωφορεία δύσκολη. Κάποια υπέροχα κομμάτια της διαδρομής με αποζημίωσαν για την ταλαιπωρία.



Η Πρετεζάνα είναι περιτριγυρισμένη από αγρούς και λιβάδια, ενώ το σύνολο των (ελάχιστων) κατοίκων της ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα περισσότερα σπίτια είναι ισόγεια, με κήπο, στάβλο, αποθήκες, κοτέτσι, κάποιο μικρό περιβόλι και φυσικά χώρο στάθμευσης για το τρακτέρ.



Για έναν άνθρωπο της πόλης, όπως είμαι εγώ, η διαμονή σε ένα τέτοιο μέρος είναι μια εμπειρία έντονη και πρωτόγνωρη. Η επαφή με τη φύση, η επικοινωνία με τους ντόπιους, η ηρεμία και η γλύκα του τοπίου ζωγράφιζαν, μέρα με τη μέρα, ένα όλο και πλατύτερο χαμόγελο στο πρόσωπό μου.



Θα προσπαθήσω να αποτυπώσω μερικά στιγμιότυπα αυτών των ημερών. Θαρρώ πως αξίζει τον κόπο.

(Συνεχίζεται)

6 Comments:

At 11:40 μ.μ., Blogger YO!Reeka's said...

τι δουλειά είχες εκει; τέλεια φαίνεται πάντως κι εγώ θέλω πολύ να ξαναπάω σερβία...!

 
At 11:43 μ.μ., Blogger άσκεπος said...

Χεχε! Επιστρέψαμε, ε; Φαίνεται πάντως πως πέρασες όμορφα. Καλά, παππούδες και γιαγιάδες σε κάποιο χωριό δεν είχες;

 
At 9:58 π.μ., Blogger μήτσκος said...

@gelial
Πήγα να πάρω την οικογένεια να τη φέρω σπίτι. Η καλή μου είναι εγγονή της γιαγιάς Στάνα - είχαμε και την πρώτη συνάντηση της γιαγιάς με το δισέγγονο (το γιο μας δηλαδή). Ωραία πράγματα!

@εξόριστος
Οι γιαγιάδες μου μένανε και οι δύο σε πόλεις - Χανιά και Ιεράπετρα. Πηγαίναμε βέβαια καμμιά φορά και στο χωριό, αλλά μόνο για βόλτα.

 
At 11:35 π.μ., Blogger Кроткая said...

κι άλλες φωτογραφίες θέλουμε, κι άλλες!
:)

 
At 2:48 μ.μ., Blogger άστεγος said...

Eksairetikes eikones, 8umizoun entona voreia Ellada.
Tuxeros eisai, sunodoipore, pou exeis th dunatothta na deis th Servia ek twn esw. Akoma pio tuxeros o gios fantazomai, pou 8a exei ws shmeio anaforas duo monadikes (an kai suggeneis) koultoures.
Xairetismata apo ton ...astego pleon.

 
At 10:41 π.μ., Blogger Marina said...

Τι υπέροχος τόπος! Λές και το ρολόϊ του χρόνου έχει σταματήσει. Επιστροφή στη φύση. Ο γιός σου που έζησε στην Πρετεζάνα..τυχερός!.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Free Web Site Counter
University of Phoenix