Σεβασμός στους νεκρούς (αλλά και στους ζωντανούς)
Ο κ. Χριστόδουλος δήλωσε: «Είναι γνωστές οι απόψεις της Εκκλησίας μας για τους ετεροδόξους και τους ετεροθρήσκους. Η Εκκλησία μας δεν έχει λόγο να απαγορεύσει ο,τιδήποτε σε αυτούς. Όσον αφορά στους ορθοδόξους χριστιανούς είναι τεταγμένη υπέρ της ταφής και όχι υπέρ της καύσεως».
Αλλωστε, με αφορμή τη σχετική τροπολογία, που υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, η Ιερά Σύνοδος επανέλαβε ότι «η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση για την καύση των νεκρών για ετεροδόξους και ετεροθρήσκους. Για τους ορθοδόξους χριστιανούς, η Εκκλησία γνωρίζει και συνιστά ως μοναδικό τρόπο αποσυνθέσεως του νεκρού σώματος την ταφή, σύμφωνα με την Αγία Διδασκαλία Της και την απ' αιώνων Παράδοσή Της.
(από το in.gr)
Όποιος έχει ζήσει τη θλιβερή πραγματικότητα των αθηναϊκών νεκροταφείων δε μπορεί παρά να νιώσει οργή, για το γεγονός ότι συζητάμε αν η εκκλησία θα μας επιτρέψει να κάψουμε τη σωρό του συγγενή μας, του συντρόφου μας, του εαυτού μας.
Στα ασφυκτικά γεμάτα νεκροταφεία, οι νεκροί υποχρεώνονται να αποσυντεθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας (3 χρόνια), μετά γίνεται υποχρεωτική εκταφή. Συχνότατα τα σώματα δεν προλαβαίνουν να αποσυντεθούν και πρέπει, αφού ξεθαφτούν και ελεγχθούν, να ξαναθαφτούν προσωρινά σε άλλη τοποθεσία. Στου Ζωγράφου υπάρχει "ένθετο" νεκροταφείο, περιφραγμένο και χωρίς μάρμαρα, όπου μπαίνουν τα σώματα που δεν αποσυντέθηκαν για να συνεχιστεί η διαδικασία. Οι διάφοροι παπάδες του χαρτζιλικιού, που περιφέρονται στους τάφους και λένε προσευχές, δίνουν και συμβουλές στους συγγενείς πώς να βοηθήσουν το σώμα να λιώσει ρίχνοντας νερό στις χαραμάδες των μαρμάρων. Για τους συγγενείς μια διαδικασία απάνθρωπη, αρρωστημένη και θλιβερή.
Αναπαύσου εν ειρήνη σου λένε μετά...
Για να μη μιλήσουμε για συνθήκες υγιενής, για τα υπόγεια ύδατα, κτλ.
Και έρχεται ο Χριστόδουλος να μας πει ότι η μακραίωνη παράδοση της εκκλησίας συνιστά μόνο την ταφή. Και οι τσέπες των παπάδων και των δημάρχων μήπως το ίδιο συνιστούν; Μήπως η καύση δεν έχει παράδοση αιώνων στη χώρα μας; Μήπως να ανοίξουμε την Ιλιάδα να δούμε; Και τι προτείνει ο Χριστόδουλος για να λυθεί το πρόβλημα; Να κάνουμε άλλα σαράντα νεκροταφεία να χωρέσουμε όλοι;
Δεν περίμενα βέβαια καμία σοφία από το στόμα του Χριστόδουλου. Περίμενα όμως λίγο μεγαλύτερη υπευθυνότητα από το κράτος.
ΥΓ. Αφού έβαλα το ποστ είδα ότι και ο Νίκος Δήμου σήμερα έχει το ίδιο θέμα. Αντί να χάνετε εδώ τον καιρό σας πηγαίνετε να δείτε τι γράφει ένας αξιόλογος άνθρωπος.
2 Comments:
Συνοδοιπόρε, πρέπει δυστυχώς στη χώρα μας να ζητάμε το αυτονόητο, δηλαδή να μπορεί να αποφασίσει ο καθένας για την πάρτη του, εφόσον η απόφαση αυτή δεν βλάπτει κανέναν (πέρα από τις τσέπες των παπάδων βεβαίως βεβαίως...).
Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή από το να το ζητάμε.
Πολύ καλό ποστ, τα λέει όλα σύντομα και περιεκτικότατα.
Καλημέρα σε όλους,
Αντώνη το ποστ μου δεν τα λέει όλα, μιλάει μόνο για την πρακτική πλευρά του θέματος, η οποία είναι και αυτή που με απασχολεί περισσότερο. Φυσικά υπάρχει και η "ηθική" πλευρά του θέματος, που σχετίζεται με την ελευθερία επιλογής. Γι'αυτό πρόσθεσα την παραπομπή στο Νίκο Δήμου.
Ιχνηλάτη, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που έχω και άλλους, σιωπηλούς επισκέπτες.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home