Κυριακή, Αυγούστου 05, 2007

Καλοκαιρινή χαλάρωση




Στο πέρασμά μου από την Αθήνα κατάφερα να πετύχω περίοδο χαοτικών καταστάσεων στην Ολυμπιακή και νιώθω την ανάγκη να διηγηθώ αυτήν την εμπειρία μου.

Κατά σύμπτωση, την ίδια μέρα είχε πρόβλημα και το μετρό λόγω καύσωνα. Στο σταθμό "Δουκίσσης Πλακεντίας", όπου έπρεπε να αλλάξουμε τραίνο για το αεροδρόμιο, από τα μεγάφωνα γινόταν η εξής εξωφρενική ανακοίνωση:

Η κυκλοφορία των συρμών προς το αεροδρόμιο έχει διακοπεί. Μοναδικός τρόπος για να πάτε στο αεροδρόμιο είναι να πάρετε το λεωφορείο ΧΨΩ από το... Σύνταγμα ή από την Εθνική Άμυνα.

Τους βαράς ή δεν τους βαράς; Πήρα τηλέφωνο το γνωστό μου που δουλεύει στον ΟΣΕ, ο οποίος μου είπε να περιμένω και, πραγματικά, σε δέκα λεπτά η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί. Αναρωτιέμαι πόσοι αφελείς τουρίστες γύρισαν απο Δουκίσσης Πλακεντίας στο Σύνταγμα για να πάρουν λεωφορείο.

Στο αεροδρόμιο κάναμε τσεκ-ιν και περάσαμε τους ελέγχους τελείως ανυποψίαστοι. Αφού περιμέναμε κάμποση ώρα γίνεται η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοινώνουν την καθυστέρηση της πτήσης χψω για Ηράκλειο. Σε 45 λεπτά θα σας δωθούν περισσότερες πληροφορίες.

Αμ δε! Σε 45 λεπτά περίπου έγινε όντως η επόμενη ανακοίνωση, η οποία ήταν η ακόλουθη:

Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοινώνουν την καθυστέρηση της πτήσης χψω για Ηράκλειο. Σε 45 λεπτά θα σας δωθούν περισσότερες πληροφορίες.

Για να μην πολυλογώ, μετά από περίπου 2 ώρες αναμονή μας είπαν ότι η πτήση ακυρώνεται. Έπρεπε λέει να πάμε στον ιμάντα, να πάρουμε τις βαλίτσες μας, να βγούμε έξω από τον ελεγχόμενο χώρο και να πάμε να βρούμε τον "flight manager" της Ολυμπιακής για να μας βάλει σε επόμενη πτήση. Χέζε ψηλά και αγνάντευε δηλαδή, ο σώζων εαυτώ σωθήτω.

Εκεί αποφάσισα ότι έπρεπε να βάλω τη στολή του σούμπερμαν. Άφησα την οικογένεια να περιμένει τις βαλίτσες και προσπάθησα να βγω πάλι στα τσεκ-ιν. Εξήγησα στους αστυνομικούς την κατάσταση και μου είπαν από πού θα μπορούσα να ξαναμπώ. Στα τσεκ-ιν της Ολυμπιακής οι ουρές έφταναν μέχρι έξω από το αεροδρόμιο, εκεί όμως έβαλε και ο Θεός το χέρι του και διάλεξα τη σωστή υπάλληλο, η οποία μου είπε να παρακάμψω την ουρά και μας έχωσε αμέσως στην επόμενη πτήση. Στο διπλανό γκισέ άκουγα τις κραυγές των παρ'ολίγον συνεπιβατών μου, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει την τακτική του τσαμπουκά και είχαν φάει τα μούτρα τους στην κωλοπετσωμένη υπάλληλο, η οποία από τσαμπουκά ουδόλως μασούσε.

Χώθηκα πάλι στο ελεγχόμενο κομάτι του αεροδρομίου, πήρα την οικογένεια και τις βαλίτσες, ξαναβγήκαμε όλοι μαζί στα τσεκ-ιν, δώσαμε τις βαλίτσες, πήραμε τις κάρτες, ξαναπεράσαμε μέσα και τρέξαμε στην πύλη όπου ακούσαμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοινώνουν ότι η πτήση 1234 για Ηράκλειο θα καθυστερήσει 30 λεπτά.

Εκεί απαθανάτισα και το χαριτωμένο στιγμιότυπο της φωτογραφίας. Στην κυρία που ξεχωρίζει δόθηκε καρέκλα για να μην της έρθει νταμπλάς και τελικά πετάξαμε στι2 23:30 για Ηράκλειο.

Αξέχαστη θα μου μείνει η απορία στο πρόσωπο του σεκιουριτά, ο οποίος όντας τελείως άσχετος άκουγε τα παράπονα εξοργισμένου αμερικάνου τουρίστα:

This is a very bad situation! It is bad for this country, it is bad for this airline, it is bad for everyone. You'd better get some help down here!!

Free Web Site Counter
University of Phoenix