Τρίτη, Μαΐου 30, 2006

Η Θεωρία του Χάους



Όσοι γνωρίζουν τη Θεωρία του Χάους, γνωρίζουν και το "φαινόμενο της πεταλούδας", το οποίο λέει ότι το χτύπημα των φτερών μιας πεταλούδας, είναι δυνατόν σε κάποιο άλλο σημείο του κόσμου να προκαλέσει τυφώνα.

Με βάση πειραματικά δεδομένα που συνέλεξα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είμαι σε θέση να γνωρίζω ένα ανάλογο φαινόμενο. Όποτε πηγαίνω με το ποδήλατο στη δουλειά, προκαλείται καταρρακτώδης βροχή ακριβώς την ώρα που σχολάω.

Σύντομα θα έχω και την μαθηματική ανάλυση. Θέλω λίγο χρόνο να δουλέψω τις εξισώσεις.

Παρασκευή, Μαΐου 26, 2006

Θερμό επεισόδιο



Δεν ξέρω γιατί, αλλά ο κεμπαπτζής της γειτονιάς μου ακούει μόνο Johnny Cash. Κάθε φορά που πάω να πάρω το λαχματζούν μου, νιώθω σαν να μπαίνω σε σαλούν.

Έτσι και την Τρίτη το βράδυ λοιπόν, μπήκα στο μαγαζί υπό τους ήχους του "I Walk The Line". Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα είχαν ήδη σχηματιστεί. Στα τραπέζια δεξιά, διέκρινα ένα τουρκικό σημαιάκι στο βάζο με τα λουλούδια, δύο φανέλες της Γαλατάσαραϊ, ένα κασκόλ της Μπεσίκτας και τέσερα μουστάκια. Στα τραπέζια αριστερά, πιο πειθαρχημένο στρατόπεδο, ομοιόμορφα ντυμένο με μπλου-τζήν, λευκά πουκάμισα με σηκωμένα μανίκια, ζελέ στα μαλιά και μια φωτογραφία του Ότο Ρεχάγκελ στο πρώτο τραπέζι.

Ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, το Αιγαίο Πέλαγος, με τις τουαλέτες στο βάθος.

Πέρασα επιδεικτικά μπροστά από τον ιδιοκτήτη, χωρίς να τον χαιρετήσω, και πήρα τη θέση μου σε ένα τραπέζι στα αριστερά.

"Το φάγανε το παληκάρι μας", είπε με συνομωτικό ύφος ένας στο διπλανό τραπέζι. "Εγώ σου λέω, επίτηδες το έριξε ο Τούρκος. Ούτε αυτοί δε μπορεί να είναι τόσο ατζαμήδες", απάντησε ο διπλανός μου. "Σκότωμα θέλουν ρε όλοι τους", ανταπάντησε ο πρώτος. "Κοίτα πώς με κοιτάει ο μουστάκιας ρε!" είπε κάποιος άλλος ενοχλημένος και σηκώθηκε από την καρέκλα του. "Τι κοιτάς ρε; Μήπως με γουστάρεις;" φώναξε κάνοντας μια άσεμνη χειρονομία. Οι απένταντι πετάχτηκαν πάνω σαν ελατήρια έτοιμοι για τσαμπουκά, το ίδιο και εμείς. Για μερικά δευτερόλεπτα, όλοι ήταν ακίνητοι και το μόνο που ακουγόταν ήταν το "Born to Love" του Johnny Cash. Στη συνέχεια, ένας δικός μας μας έκανε νόημα να καθήσουμε, και σιγά σιγά πήραμε πάλι τις θέσεις μας, χωρίς όμως να αφήνουμε τον εχθρό απο τα μάτια μας.

Η κατάσταση τώρα φάνηκε να εκτονώνεται, υπήρχε όμως ένας ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα, κάτι σαν την ηρεμία πριν από την καταιγίδα.

Ώσπου κάποιος από τα πίσω τραπέζια μας πετάχτηκε όρθιος και φώναξε:
"ΓΑΜΩ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ ΣΑΣ ΜΕΣΑ!"

Σε κλάσματα δευτερολέπτου ήταν πάλι όλοι όρθιοι και εξέταζαν τον εχθρό με τα νεύρα τεντωμένα και τις γροθιές σφιγμένες. Η κατάσταση έμοιαζε έτοιμη να εκραγεί όταν, σε μία παύση ανάμεσα σε δύο τραγούδια του Johnny Cash, κουδούνισε το κινητό του διπλανού μου με ringtone τη μελωδία του "Έχετε Γεια Βρυσούλες".

Ήταν η σπίθα που έφερε την ανάφλεξη.

Καρέκλες εκτοξεύτηκαν εκατέρωθεν και το Αιγαίο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Φώναξα "ΑΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑ" για να πάρω θάρρος, πήδηξα πίσω από τον πάγκο και άρχισα να βομβαρδίζω τον εχθρό με άπλυτα ποτήρια. Δίπλα μου διέκρινα τον γνωστό μπλόγκερ και γείτονά μου, exiled, να κοπανάει με ένα μπουκάλι ούζο 12 τον ιδιοκτήτη. Αυτός προσπάθησε να αμυνθεί με ένα σουβλί με κοτόπουλα, το οποίο όμως ήταν καυτό από τα κάρβουνα και του έπεσε από τα χέρια. Τη στιγμή του ρεφραίν του "Ring of Fire", και ενώ πατώντας πάνω στα κορμιά δύο ταπεινωμένων Τούρκων, ήμουν έτοιμος να καρφώσω μια σημαία της ΑΕΚ πάνω στο γύρο, η πόρτα άνοιξε με κρότο και μια γιγαντιαία, απειλητική σκιά εμφανίστηκε στην είσοδο.

Αμέσως οι εχθροπραξίες σταμάτησαν και όλοι κοίταξαν με τρόμο.

ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ! ακούστηκε να λέει η σκιά με βορβορώδη φωνή, ενώ έπιανε τον πρώτο που έβρισκε μπροστά στην πόρτα και τον άρχιζε στις κατραπακιές.

"Η γυν-ν-ναίκ-κ-κα μου", ψέλισε ο ιδιοκτήτης, ενώ τα ούρα του τρέχανε κάτω από τα μπατζάκια του μουσκεύοντας τις κάλτσες.

Ο πανικός που ακολούθησε είναι δύσκολο να περιγραφεί. Οι περισσότεροι, Έλληνες και Τούρκοι, όρμησαν στην πόρτα επιχειρώντας ηρωική έξοδο. Κάποιοι κατάφεραν να περάσουν αλώβητοι δίπλα ή κάτω από τον τεράστιο σκοτεινό όγκο. Κάποιοι άλλοι πέρασαν, χωρίς όμως να αποφύγουν κάποιες απώλειες, όπως σκισμένα ρούχα, γρατζουνιές, αιματώματα και μελανιές. Οι πιο άτυχοι θυσιάστηκαν για να μπορέσουν να σωθούν οι υπόλοιποι. Καθώς δραπέτευα από το παραθυράκι από το οποίο πουλάνε κεμπάπ στο δρόμο, άκουγα τις σπαρακτικές κραυγές τους.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μάχη χωρίς απώλειες.

Ζήτω το Έθνος!

Τρίτη, Μαΐου 23, 2006

Κρύψου αρκούδε!



Πριν μερικές μέρες, ένας αρκούδος αποφάσισε να περάσει τα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας και να αναζητήσει το ταίρι του στα δάση της Βαυαρίας. Δυστυχώς για αυτόν, στη Γερμανία είχε να πατήσει αρκούδα περίπου 170 χρόνια. Έτσι, όχι μόνο γυναίκα δε βρήκε, αλλά βρέθηκε και στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Αρχικά, ο υπουργός περιβάλλοντος της Βαυαρίας χαιρέτισε τον ερχομό του ζώου: "Willkommen in Bayern".

Κατά τη διάρκεια του Σαβατοκύριακου, ο αρκούδος, του οποίου προφανώς είχε ανοίξει η όρεξη από τις βόλτες, σκότωσε εννέα πρόβατα. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται να είναι πολύ θαρραλέος και δε διστάζει να πλησιάσει σε κατοικημένες περιοχές για να βρει τροφή. Η περιοχή δε στην οποία κινείται, το Garmisch-Partenkirchen, είναι εξόχως τουριστική. Σύντομα, λοιπόν, η χαρά για την εμφάνισή του έδωσε τη θέση της στην ανησυχία.

Εχτές τη νύχτα, ο αρκούδος ρίχτηκε σε κάτι κοτέτσια και έφαγε ό,τι βρήκε μπροστά του. Οι αρχές άρχισαν να συνειδητοποιούν τι ωραία που ήταν η ζωή τόσα χρόνια χωρίς αρκούδες, ενώ ο υπουργός περιβάλλοντος έδωσε το ελεύθερο στους κυνηγούς, αν πετύχουν τον αρκούδο, να ρίξουν στο ψαχνό.

"Δε μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν εκείνη την ώρα πήγαινε στο κοτέτσι ο πτηνοτρόφος. Η συμπεριφορά του ζώου είναι τελείως απρόβλεπτη. Είναι εκτός ελέγχου."

Ο ειδικός αρκουδολόγος (!!) του πανεπιστημίου του Freiburg, Felix Knauer, συμφωνεί: "Είναι επικίνδυνο να καθυστερούμε. Η συμπεριφορά του ζώου, το οποίο επιτίθεται σε όποιο πρόβατο βρει, δεν είναι φυσιολογική. Κανονικά οι αρκούδες μένουν στο δάσος."

Η πρόεδρος της εταιρείας προστασίας των ζώων, Brigitte Rusche, έχει άλλη άποψη: "Εδώ στη Γερμανία διαμαρτυρόμαστε για κάθε ελέφαντα, που οι φτωχοί αγρότες της Αφρικής πυροβολούν για να προστατέψουν τη σοδειά τους. Και όταν οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε μια αρκούδα, το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να την πυροβολήσουμε."

Ένας ειδικός του WWF για την προστασία απειλούμενων ειδών, ο Roland Melisch, λέει ότι μία πιθανή λύση είναι να αιχμαλωτισθεί ο αρκούδος εν ζωή. Παραδέχεται, όμως, ότι οι πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι μηδαμινές.

Έτσι, ενώ ο αρκούδος περιφέρεται αμέριμνος στα Βαυαρικά δάση, οι ειδικοί αναλύουν, οι πολιτικοί αποφασίζουν και οι κυνηγοί οπλίζουν.

(Και εγώ ελπίζω, να βάλει ο αρκούδος εγκαίρως μυαλό και να κρυφτεί...)

Τετάρτη, Μαΐου 17, 2006

Παραδίδω


Πρώτα έκανα έναν έλεγχο από το μπαλκόνι. Στο δρόμο μπροστά στο σπίτι δεν πρόσεξα τίποτα ασυνήθιστο και το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο ακριβώς μπροστά στην είσοδο. Το καφέ στη γωνία ήταν ακόμα κλειστό και η πλατεία έρημη. Ίσως ο φόβος μου να ήταν τελικά υπερβολικός.

Καθώς έβγαινα από την πόρτα, σήκωσα ασυναίσθητα το γιακά και χαμήλωσα το κεφάλι. Έριξα μια ματιά στις κλειδαριές του αυτοκινήτου, φαινόταν απείραχτες, το ίδιο και η κλειδαριά της μίζας. Έβαλα μπρος και ανέπνευσα με ανακούφιση. Καθώς έβαζα την όπισθεν για να ξεπαρκάρω, είδα το μήνυμα. Ήταν ένα κίτρινο post-it κολλημένο πάνω στον μέσα καθρέφτη. Μετά από μερικές στιγμές παγωμάρας, άρχισα πάλι να κοιτάω δεξιά και αριστερά σαστισμένος, όμως δεν υπήρχε κανείς, ο αποστολέας του μηνύματος είχε προφανώς εξαφανιστεί. Ήξερα όμως ότι ήταν αυτός. Με είχε βρει. Ξεκόλλησα το μήνυμα και το διάβασα: "18:00 στις γέφυρες".

Αποφάσισα να πάω. Δεν είχε πια νόημα να κρύβομαι.

18:00 ακριβώς ήμουνα πάνω στη Jungfernbrücke, την παλιότερη σωζόμενη γέφυρα της πόλης. Από την απέναντι γέφυρα, τη Schlossbrücke, οι τουρίστες φωτογράφιζαν το κουφάρι του Παλατιού της Δημοκρατίας. Ακούμπησα στο κιγκλίδωμα και άναψα τσιγάρο, όταν τον είδα να έρχεται καβάλα σε μια ασημί βέσπα, κόντρα στο μονόδρομο. Πάρκαρε μπροστά στη γέφυρα και πλησίασε με αργό βήμα. Σταμάτησε μπροστά μου, έβγαλε τα γυαλιά Ηλίου και με κοίταξε με εξεταστικό βλέμμα.

- Γειά σου συνοδοιπόρε...
- Γειά σου Αντώνη.
- Ευχαριστώ που ήρθες.
- ...
- Ανησύχησα, γι'αυτό ήθελα να σε δω. Σε χάσαμε. Ακριβοθώρητος. Έχεις κάποιο πρόβλημα μαζί μας, δε σου φερόμαστε καλά, δεν εκτιμάμε τη δουλειά σου; Γιατί εξαφανίστηκες έτσι;
- Ρε Αντώνη, δε φταίτε εσείς. Είναι που με πιέζουν από παντού ένα σωρό υποχρεώσεις και κοντέυω να κλατάρω. Πρέπει λίγο να ξεκόψω, δε βγαίνει αλλιώς η δουλειά.
- Υποχρεώσεις; Μη μου πεις... Εμείς δηλαδή δεν έχουμε υποχρεώσεις;

Ο τόνος της φωνής του έγινε ξαφνικά ειρωνικός. Έπρεπε να εξηγηθώ ευθέως.

- Κοίταξε να δεις, εγώ αποφάσισα να ξεκόψω, τουλάχιστο μέχρι το Φθινόπωρο, μετά βλέπουμε... Λυπάμαι αν δε σου αρέσει η απόφασή μου, αλλά δε θα απολογηθώ κιόλας. Δικαίωμά μου είναι στο κάτω κάτω.
- Δικαίωμά σου; Μη μου πεις... Εμείς δηλαδή δεν έχουμε δικαιώματα; Εμείς που σε μαζέψαμε από την αφάνεια και σε κάναμε φίρμα, τώρα δε μετράμε πια για σένα; Οι μαλάκες της ιστορίας είμαστε;

Γινόταν όλο και πιο επιθετικός.

- Εσείς κάνατε ό,τι νομίζατε σωστό, το ίδιο κάνω και εγώ τώρα. Δε νομίζω ότι είναι λόγος αυτός για να τσακωθούμε.
- Βέβαια, τώρα ο κύριος θέλει να ξεκόψει και εμείς τον ενοχλούμε. Είσαι αχάριστος ρε! Αχάριστος!
- Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν....
- ΣΚΑΣΕ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ!

Με χαστούκισε τόσο δυνατά που κόντεψα να πέσω. Ακούμπησα στο κάγκελο και άρχισα να απομακρύνομαι πισωπατώντας. Τινάχτηκε προς το μέρος μου, με άρπαξε από τα μαλλιά και με έριξε κάτω. Με κλότσησε με δύναμη στα πλευρά και στο στομάχι. Έπειτα έσκυψε πάνω μου και είπε με πνιχτή φωνή: "Αν δεν έχεις παραδώσει ποστ μέχρι μεθαύριο, θα έρθω να τα ξαναπούμε". Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι η μυρωδιά του παπουτσιού του καθώς προσγειωνόταν στη μύτη μου, μυρωδιά λασπωμένης δερματίνης και καουτσούκ.

Όταν συνήλθα πονούσα αφόρητα στα πλευρά και ένιωθα τα χείλη μου πρησμένα. Έβγαλα το μαντήλι μου και σκούπισα τα αίματα από το πρόσωπό μου. Προσπαθούσα να μη σκέφτομαι τίποτα για να μη με πιάσει πανικός. Γύρισα στο σπίτι, παρήγγειλα μια πίτσα με τομάτα, σαρδέλες και κάπαρη και άνοιξα μια μπύρα. Κάθησα στο γραφείο μου, άναψα τσιγάρο και έβαλα μπρος τον υπολογιστή.

Είχα να παραδώσω...

Free Web Site Counter
University of Phoenix